Avrupa Birliği neden bu yasayı çıkarttı?
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, yapay zeka kullanımının giderek arttığı bir dönemde önemli bir adım atarak "Yapay Zeka Yasası"nı kabul etti. AB Konseyi tarafından yapılan açıklamada, bu yasanın, dünya çapında yapay zekaya yönelik ilk kapsamlı kuralları getireceği belirtildi. Yasaya göre, AB ülkelerinde yapay zeka kuralları uyumlu hale getirilecek ve birlikte kullanılacak yapay zeka sistemlerinin güvenliği ile temel haklara saygı göstermesi sağlanacak.
Yeni yasa, yapay zeka sistemlerinin risk temelli bir şekilde düzenlenmesini öngörüyor. Risk arttıkça uygulanacak kuralların da katılaşacağı ifade ediliyor. Ayrıca, kabul edilemez risk taşıyan bazı yapay zeka kullanım alanları tamamen yasaklanacak. Bu kapsamda, yüz görüntülerinin internetten veya kapalı kamera sistemlerinden alınması, iş yerinde ve eğitim kurumlarında duygu tanıma, sosyal puanlama, cinsel yönelim veya dini inanç gibi hassas verilerin biyometrik sınıflandırma ile çıkarılması yasaklanacak.
Yapay zekanın insan davranışını manipüle eden veya insanların zafiyetlerinden yararlanan kullanımları da yasak kapsamına girecek. Ayrıca, video, metin, görüntü oluşturma, başka dilde konuşma, hesaplama veya bilgisayar kodu yazma gibi geniş kapsamlı görevleri yerine getiren yapay zeka sistemlerine özel kurallar getirilecek. Bu sistemlerin piyasaya sürülmeden önce çeşitli şeffaflık kriterlerine uyması gerekecek. Kurallara uyulmaması durumunda ise ilgili şirkete, küresel cirosuna oranlı para cezası kesilebilecek.
Yasa ne zaman devreye giriyor?
Yasa, AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandıktan iki yıl sonra yürürlüğe girecek. Bu yeni düzenlemelerle birlikte, Google'ın yapay zeka modeli Gemini ve ChatGPT gibi çeşitli yapay zeka teknolojilerinin de yeni kurallara uygun davranması gerekecek.