Gündem

Türk İhracatı İsrail'e Karşı Engellere Rağmen Nasıl Devam Edecek?

Türkiye'nin, İsrail'e ihracat ve ithalat işlemlerini durdurmasının ardından, kesin siparişleri olan Türk ihracatçılar, mallarını üçüncü ülkeler üzerinden İsrail'e göndermenin yollarını arıyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ticaretin kalıcı bir ateşkes sağlanana kadar yeniden başlamayacağını söyledi.

Türk İhracatı İsrail'e Karşı Engellere Rağmen Nasıl Devam Edecek?
04 Mayıs 2024 - 17:28

İsrail ile Ticaret Durduruldu

Ticaret Bakanlığı, devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçildiğini ve İsrail'le ilgili ihracat ve ithalat işlemlerinin durdurulduğunu açıkladı. Bunun ardından Reuters'a konuşan dört kaynak, kesin siparişleri olan Türk ihracatçıların mallarını üçüncü ülkeler üzerinden İsrail'e göndermenin yollarını aradığını belirtti .

 

Kalıcı Ateşkes Bekleniyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Gazze'deki savaşta kalıcı bir ateşkes sağlanana kadar ve Filistinlilere engelsiz insani yardım akışı başlamayana kadar, Türkiye'nin İsrail ile yaklaşık 7 milyar dolar değerindeki ticareti yeniden başlatmayacağını söyledi .

 

Türk İhracatçıların Durumu

Ticaretin durdurulması, Türk ihracatçıları zor durumda bıraktı. Bir gıda ihracatçısı, ticaretin durmasının Filistin topraklarına gönderilen malların da engellenmesi anlamına geldiğini ve Filistin halkının da acı çekeceğini belirtti. Bir başka ihracatçı, İsrail pazarı için özel olarak üretilen ürünlerinin olduğu ve ticaretin durmasının büyük bir maddi kayıp olduğunu söyledi. Şirketler, bu durumdan çıkış yolu bulmak için alternatif yollar arıyor. Birçok Türk ihracatçısı, gümrükte bekleyen mallar ve ticaretin durması nedeniyle maddi kayıplar yaşadıklarını ifade ediyor. Özellikle gıda ve şekerleme sektöründeki şirketler, özel üretim yaptıkları pazarlara erişimde zorlanıyorlar. İhracatçılar, alternatif yollar bulma çabası içinde, bazıları Mısır, Ürdün ya da Lübnan üzerinden gönderim yapmayı düşünüyor
 

AYNI KATEGORİDE DAHA FAZLASI
Finansal Okuryazarlık Platformu Çok Yakında Açılıyor
Gündem

Finansal Okuryazarlık Platformu Çok Yakında Açılıyor

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), finansal okuryazarlığı artırmak amacıyla Finansal Okuryazarlık Platformu'nu başlatıyor. Platformun tanıtım toplantısı, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in sunumlarıyla yarın gerçekleştirilecek.
İLİŞKİLİ MAKALELER
Kurumlar Vergisi Beyanında Son Gün Yarın!
Gündem

Kurumlar Vergisi Beyanında Son Gün Yarın!

Kurumlar vergisi mükelleflerinin 2023 hesap dönemine ait beyanname vermeleri için son gün yarın. Beyannameler, dijital ortamda sunulacak ve çeşitli istisnalar ile avantajlar içeriyor.